31. december 2006

“Svet podob je našel popolno besedilo”


Pod tem naslovom si lahko v današnjem Nedelu (31.12.2006) preberete intervju z dvema enkratnima človekoma, našima dobrima prijeteljema Charlotte Anderson in Gorazdom Vilharjem. Fotograf Gorazd in njegova žena, pisateljica Charlotte sta popolen par – tako v življenju kot tudi pri delu. Velika poznavalca japonske kulture, ki sta ji posvetila mnogo člankov in knjig sta si na Japonskem ustvarila dom in našla svojo veliko ljubezen – japonsko kulturo, religijo, praznovanja. Vse tiste stvari, ki nam pridejo na misel, ko nekdo omeni starodavno deželo vzhajajočega sonca.

Članek sta mi Charlotte in Gorazd omenila v četrtek, ko smo skupaj sedeli pri kosilu in razglabljali o plusih in minusih življenja na Japonskem. V dobrih 20 letih, kar sta na Japonskem sta namreč postala neusahljiv vir anekdot in zgodbic in vsako naše srečanje je polno smeha in humorja, ki ga izžarevata. Zanimivo pa je, kako so se naše življenske zgodbe prepletle. Charlotte je pred mnogimi leti v Slovenijo prignala ljubezen do slovenske kulture, ki ji jo je vcepila njena slovenska babica. Prvič sem jo srečala, ko sem bila stara 8 let, potem pa ponovno tukaj na Japonskem, več kot 20 let pozneje. Svet je res majhen!

Večkrat me znanci in prijatelji sprašujejo pa določenih japonskih običajih, in včasih tudi prosijo, da jim pošljem kakšno sliko tega ali onega. Knjige Gorazda in Charlotte so neizčrpen vir čudovitih fotografij in privlačnega teksta, zato vam predlagam, da si današnji članek preberete. Če pa vas japonska kultura v sliki in besedi zanima, pa si poiščite še njune knjige (On Matsuri – World Of Japanese Festivals, Kyoto – a Cultural Sojourn, Gracious Gifts – Japan’s Sacred Offerings ter Japanscapes – Three Cameras, Three Journeys.) Ne bo vam žal!

2 komentarja:

ambala pravi ...

Super članek. Hvala. Ceprav sem si po članku, ki sem ga prebral včeraj v Sobotnem Delu rekel, da tega časopisa ne berem več.

Se mi pa zdi, da sta v svojem delu srečna v družbi pa nesrečna. Še dobro, da se poznate... je res tako težko?

SREČNO 2007, ka-ma!

ka-ma pravi ...

Japonska je odstekana dezela...tezko se je navaditi in vkljuciti v druzbo. Nikoli nisi zares eden izmed njih - pa ne da bi si to zares tudi zelel! Predvsem zato, ker so njihove navade tako drugacne, da moras totalno spremeniti sebe, ce se hoces prilagoditi. To je pa tezko in tega tudi nocemo.

Lepe praznike tudi tebi, Ambala!