10. januar 2006

Brez izolacije, enojna zasteklitev, da o centralni kurjavi sploh ne govorimo

Ko smo bili še otroci, smo se včasih norčevali, češ, Japonci pa živijo v papirnatih hišah! Bili smo še majhni, neuki, pa smo nekje pobrali to dejstvo….Žalostno je, da stvar ni zelo daleč od resnice! Hiše resda niso papirnate, dejstvo pa je, da ko pride zima, človeka nenadoma zvije občutek, kot da res so. Tradicionalne japonske hiše so lesene, zgrajene, kot pravijo Japonci “z mislijo na poletje”. To pomeni, da so zračne,notranje premične stene fusuma in shoji je mogoče prestavljti tako, da do maksimuma izkoristijo hladen vetrič, ki naj bi pregnal dušeče vlažen vroč zrak. Vizualno nedvomno privlačno, minimalistično in –za nas- eksotično. Ko pride zima pa se boleče zavemo dejstva, da ni na stenah nič izolacije, šipe so enojne, da sploh ne omenjamo kakšne centralne kurjave.Japonci se grejejo “lokalno”. To pomeni, da si poleg majhnega kerozinskega grelca - katerega izpušne pline bi lahko primerjali s prižganim avtom sredi dnevne sobe – prižgejo še kotatsu, nizko mizico sredi tatami sobe, ki ima pod ploščo majhen grelec. Čez mizo se pogrne prešito odejo in nanjo položi mizno ploščo, vsedeš se na tla in porineš noge pod mizico, kjer gori majhen grelec. Ker pa nam to pomaga le pri problemu hladnih nog, ne pa ostalega telesa, si zgoraj oblecemo neke vrste prešito jakno…..no ja, kakršen koli plašč ali bunda je dovolj dobra. Važno, da je topla. Ko je mraz čisto prehud, pa se odpravimo v kopalnico, kjer stoji vedno napolnjena banja, poseben sistem grelcev pa vodo ohranja toplo. Kadar se v njej ne namaka nihče, je pokrita s pokrovom, da preprečimo izgubo toplote. Ali pa gremo na stranišče, kjer posebna straniščna deska čaka lepo ogreta. Centralna kurjava je nekaj, kar si privoščijo samo najbogatejši, dvojna zasteklitev oken je nekaj povsem nepojmljivega, dobra toplotna izolacija je tudi popolna neznanka. Vse to, kar v Evropi jemljemo kot nekaj povsem samoumevnega, je tukaj eksotično. Pri tem pa so zime hude, ravno zdaj se Japonska duši pod velikansko količino snega in nizkih temperaturah. Ravnina Kanto, kjer stoji Tokijo je skoraj edini del glavnega otoka Honšu, kjer nam je sneg prizanesel. Včeraj smo se sicer zbudili z dobrim centimetrom, ki pa ga je pobralo še pred poldnevom. Nam pa ni prizanešno z nizkimi temperaturami, in verjemite mi, ko se zjutraj odpraviš v kopalnico, kjer je kakšnih 5 stopinj si izredno hitro umivaš zobe!!! In ko praskaš led z okenskega okvira v dnevni sobi, pa ne na zunanji strani, ampak notranji, kjer se na mrzlem okviru kondenzira vlaga iz sobnega zraka, te popolnoma zvije! Včasih imam občutek, kot da visoko tehnološko razvita Japonska na začetku 21 stoletja z eno nogo še vedno stoji v srednjem veku! Kakšen absurd!In verjemite mi, sredi takele zime se človeku grozno toži po poletju.Zato smo tudi mi malo pred Božičem ušli v tople kraje. Pa več o tem jutri!

3 komentarji:

Jernej pravi ...

Sem dobil vtis da je to po meri zame. Sploh nisem vedel da živim v japonskem stilu ;)
No centralno imam vseeno...

Cornelius pravi ...

spomnim se, da sem nekoč nekje bral izsledke neke dubiozne raziskave, ki je prav z arhitekturo potrjevala, da so japonci v osnovi prišli iz tihomorskih otokov - poletna gradnja, specifična oblika streh in neka primerljivost prastarih svetišč na določenih tihomorskih otokih s tem, kakšen je bil v osnovi shinto. očitno izsledki te raziskave niso bili vzeti resno s strani malo bolj etablirane sociološke srenje, ki še zmeraj ne ve točno, od kod naj bi japonci pravzaprav prišli.

logiki, da so stene tenke zaradi vročih poletij (in poletja so tam res vroča... :( ) navkljub, mislim da bi z gradnjo bolj debelih in izoliranih sten veliko več pridobili, tudi poleti... sicer pa vsaj na hokkaidu jemljejo zimo malo bolj resno, in sem bil kar presenečen, ko sem videl, da je tam gradnja hiš veliko bolj podobna naši, pa tudi centralno ogrevanje je dosti manjša redkost.

sicer pa, kje točno je pa zapadlo tistih famoznih pet metrov snega? v naših poročilih je bil ta podatek samo bežno omenjen (kar se sploh rado dogaja poročilom z japonske - predaleč in premalo zainteresirane publike, predvidevam...)

ka-ma pravi ...

Največ snega je v prefekturah Nagano in Niigata...ne vem če jih je ravno 5 m, ampak malo manj kot 4 m pa res. Cel kup hiš se je sesedlo pod težo, največ ljudi pa je umrlo zaradi padcev s strehe, ko so kidali sneg. Zračunali so, da je teža svežega sneg ca.100kg/m3, ko pa se sneg stisne, se teža poveča na več kot 300kg/m3. Starejše hiše tega res ne zdržijo. Pa še otoplilo se je in začelo deževati. Zato so konec prejšnjega tedna poslali vojake kidat...