25. oktober 2006

Trgovina s kimoni

V naši neposredni soseščini so pred kratkim odprli trgovino s kimoni in s sosedo Vivian sva se odločili, da greva firbcat. Saj ne, da bi si kupili kimono, ker si ga enostavno ne moreva privoščit, ampak zaradi dejstva, da taista trgovina prodaja tudi tako imenovane vintage, se pravi stare, rabljene kimone in pasove obi. Obema nama je namreč všeč ideja, da obi uporabiš kot dekoracijo, na primer na mizi ali pa na steni. Stopili sva torej v to malo trgovinico in starejša prodajalka, seveda oblečena v kimono, se naju je razveselila, kot da bi se poznali od nekdaj. Očitno ji je bilo hudo dolgčas, kajti ne verjamem, da je v naši soseski zanimanje za kimone veliko, zato nima veliko obiskovalcev. Ko sva ji povedali, da naju zanimajo stari obiji, je iz skladišča privlekla pet velikih kartonskih škatel in jih postavila pred vrata trgovine, na svetlobo, ker, kot nama je razložila, moraš svilo videti pri dnevni svetlobi. Pred nama je torej stal zaklad in ni nama bilo treba dvakrat reči, že sva začeli škatle odpirati in brskati. Za vsak obi, ki sva ga dali na stran v kasnejšo presojo, nama je povedala vse podatke. Za kakšen tip kimona je, za kakšen letni čas, za starejše gospe ali za mlada dekleta, kakšen tip pasu je, kdo je proizvajalec ….informacij je bilo toliko, da sem komaj uspela slediti. Najin kup izbranih pa se je večal in večal, tako da sva imeli na koncu težave, izmed teh narediti še ožjo selekcijo. Ko sva gospe pokazali, kaj sva izbrali, pa nama je skrivnostno pokimala in še enkrat izginila v ozadje trgovine. Vrnla se je s še eno malo manjšo škatlo. “Tole paše zraven” je rekla in odprla. Notri pa cela zbirka vrvic obi-jime, ki so ponavadi drage kot žafran….celo dražje od obija samega. Pomagala nama je izbrati prave in oči so ji kar sijale, ko sva rekli, da bova izbrane stvari tudi kupili. Priklanjala se je kot navita in hvalila najino izbiro. Seveda, saj sva ji tam pustili kar lep kupček denarja.

Kaj sva kupili, pa naj ostane skrivnost, za danes bo dovolj nekaj drugih slikic.


4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Kje je pa kaj ta trgovina?

ka-ma pravi ...

Hmmm, ne vem ce ti to kaj pove, ampak v delu Tsukube, ki se imenuje Namiki.

Anonimni pravi ...

Pozdravljena ponovno,

Sem danes dopoldne spraševala o tem, ali veš kje na netu se lahko, kupi tak formalni tradicionalni moški kimono za enega prijatelja, ki obožuje anime in mange, kot darilo.

No, od dopoldne sem še malce raziskovala in ugotovila, da iščem tole:

The formal attire consists of a white under garment, black full length kimono, hakama pants and a black haori.

Če imaš kakšno idejo se priporočam!

Summasen!

ka-ma pravi ...

No ja, na netu ne vem, malo razisci naokrog. Vem, da se da dobit zenske kimone, za moske pa nisem se nikoli gledala. Tvoje prejsnje vprasanje sem nekam izgubila, ker imam popolno zmedo z maili, ki jih nisem preverila cel mesec. Se ne spomnim, ce si mi povedala, kje si...na Japonskem ali kje drugje. Pozno ti odgovarjam, zato ne vem, ce bos tole prebrala. Ce te kaj zanima, mi poslji mail, pa bova videli.