06. maj 2007

Zlati teden

Golden week ali zbirka štirih praznikov na prehodu iz aprila v maj se končuje. To je čas, ko največ Japoncev potuje, kar se pozna na cestah, vlakih in letališčih. Včeraj popoldne so bili zastoji v Tokijo dolgi po 30 in več kilometrov, kajti zaradi slabe vremenske napovedi se je veliko ljudi odločilo za predčasno vrnitev. Danes pa bo najbrž še hujše, ko zraven še grozno lije in se japonske ceste in avtoceste spremenijo v polžje ceste in vsi vozijo grozno počasi.

Štirje prazniki, ki sestavljajo Golden week so bili letos v kombinaciji z vikendi razporejeni tako, da so Japoncem omogočili celo devetdnevne počitnice, seveda v primeru, da so bili dovolj “pogumni” in so vzeli dopust na dva delovna dneva, ki padeta vmes. Ravno obratno kot drugod po svetu sta tukaj ravno prvi in drugi maj delovna dneva. Ostali štirje prazniki pa so

-29. april, Dan Showa (Showa no hi) Rojstni dan prejšnjega cesarja Showa (Hirohito), ki je umrl 1989. Do lanskega leta smo na ta dan sicer praznovali Dan zelenja, ki so ga po novem prestavili na 4. maj.

-3. maj, Dan ustave (Kenpo Kinenbi). Leta 1947 je na ta dan začela veljati nova povojna ustava

-4.maj, Dan zelenja (Midori no hi). Dan posvečen naravi in okolju. Do lanskega leta, kot že omenjeno, praznovan 29. aprila, vendar je kljub temu bil tudi 4.maj dela prost, ker zakon pravi, da je dan, ki je v sendviču med dvema drugima praznikoma tudi prost.

-5.maj, Dan otrok (Kodomo no hi) Posvečen predvsem fantkom (več v prejšnjih dveh postih).


Mi smo se letos odločili, da se ne gremo drenjat in bomo ostali kar lepo doma. Ker se ne obnašamo čredno, kot to počnejo Japonci, in ker nismo Japonci, si vedno vzamemo pravico, da gremo potovat na kakšen drug dan, Pri tem nas prav malo briga, če pri ostalih to ni zaželeno (beri: dovoljeno) zato je najbolj pametno potovat takrat, ko vse ostale mravljice pridno delajo in se izogniti gneči.

Jutri pa spet po starem, otroci v vrtec, mož v službo, jaz pa upam, da bom uspela priti do frizerja. Je že čas…

3 komentarji:

ambala pravi ...

jah teli vsesplošni prazniki so po celem svetu podobni, ne? Samo da je 3 dni frej, se folku že zmeša... lepo, da se ne držite "pravil" japonske...

držim pesti za frizerje... btw: a znajo strič neazjske lase? Ali imaš posebenga frizerja?

ka-ma pravi ...

Na splosno nimajo pojma, kaj pocet z neazijskimi lasmi, samo jaz sem nasla en salon, cigar lastnik je prezivel nekaj let na izpopolnjevanju v USA in me zdaj, ko se narocim pride vedno osebno ostrict. Kaksna cast! ;)

chinagirl pravi ...

ja, mi smo se tudi naučili, da se ne držimo "pravil" Kitajske in bomo šli na daljše počitnice zdaj kmalu. Vendar nas je vseeno prijemalo (zaradi sončka) in smo vsak dan šli na krajše izlete, ki pa so prav po zaslugi zastojev postajali enodnevni izleti......