30. maj 2007

Shiny mud balls

Ko dežuje…

dobim iz vrtca vsak dan dve vreči blatnih oblek., ki jih pridelata moja fanta Vse popolnoma blatno in mokro! Vsak dan ju pošljem tja s kompletno rezervno garderobo, kot bi šla kam za cel vikend, ne pa samo za šest ur v “vzgojno ustanovo”. Enkrat mi bo dokončno prekipelo in se bom šla z učiteljicami skregat, zakaj otroke spodbujajo k igranju z blatom! “Ker je dobro za imunski sistem” je najbolj pogost odgovor, sledi pa mu “ker je dobro za domišljijo in kreativnost”! Vse lepo in prav, vsaka mama si želi imunsko krepkega, kreativnega otroka, ampak saj ne živimo v svinjaku! Povrhu vsega jim moramo zato kar naprej delat teste za črevesne gliste. Seveda, če se pa valjajo po blatu kot pujski. Najraje se igrajo dorodango, ali blatne kepe, ko naredijo krogle iz blata in se z njimi obmetujejo. Ali pa jih gladijo toliko časa, da postanejo svetleče, čemur pravijo hikaru dorodango. Več o tej, na Japonskem priljubljeni igri, tukaj.

Včasih dobim domov tako blatne in umazane hlače, da jih na vrtu najprej spiram s cevjo, šele potem jih lahko prinesem v hišo. No, pa poglejmo, kaj sta umazala včeraj:

-dvoje dolgih hlač

-dvoje kratkih hlač

-dvoje telovadnih hlač

-dve majici s kratkimi rokavi

-dve majici z dolgimi rokavi

-4 komplete lastnega spodnjega perila + dva kompleta sposojenega

-4 pare nogavic

-dva para škornjev, iz katerih zlijemo ven tekoče blato

Ko sta umazala dolge hlače, v katerih sta šla v šolo, sta se preoblekla v kratke. Ko sta umazale še te, sta oblekla telovadne….no, pa saj vam je jasno, a ne? Neke vrste domino efekt! In ko jima je zmanjkalo še spodnjega perila, sta dobila na posodo “šolskega”. Meni pa lasje pokonci! Tuje spodnje perilo! In vse to v samo šestih urah in v enem deževnem dnevu. Kaj šele bo, ko se čez kakšen teden ali dva začne deževna sezona? En mesec dežja??!?! Moj pralni stroj/sušilec bo najbrž v pogonu 24 ur na dan. Moji živci pa nacefrani vsak dan, ko ju bom prišla iskat v šolo in videla tisti dve vreči.

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Poglej, pri nas je pa tako:
V vrtcu ima vsak otrok (prineseno od doma) poleg seveda rezervnih oblacil se dezne hlace in dezno jakno in skornje za v dez. Ker gredo ven v vsakem vremenu.. tudi pozimi, ce le ni prevetrovno in vec kot -15c... jim v mokrem dajo gor dezne hlace.. ponavadi kupimo take z naramnicami, malce visje.. in zascitijo hlace pod njimi. V casu, ku je toplo, imajo predvsem mlajsi otroci "povrhne" hlace.. na trenerko oblecejo tanke delno plastificirane hlace... otrok se lahko mirno valja v peskovniku in ni moker po trenerki... pa se zebe ga ne, ko sedi v njej.. nimamo navade nosit pod hlacami zab... in ne spodnjih majc... heheh.

Igra v/z blatom se meni ne zdi sporna, ce so otroci primerno zasciteni. Bi jim pa lahko namesto obmetavanja v drug drugega predlagali, da mecejo te blatne kepe v npr drevo, zid... ampak potem verjetno ni vec toliko zanimivo...

V vrtcih imajo tudi susilne omare, v katerih ponavadi posusijo vse mokre pajace, nogavice... itd.

Ne jezi se prevec.. "pujsasto" obdobje tudi mine.. kmalu jima vec ne bo do valjanja v blatu...
Srecno...S.

marja pravi ...

Hm, nisem vedela, da so Japonci tako liberalni!!! V slovenskih vrtcih se je marsikdaj treba borit proti stotim prepovedim: ne smes tega pa tistega, ker se bos umazal... kaj bo pa mamica rekla, ko bo prisla... bodi vendar PRIDEN (grrrr.....) in delaj tako, da bo uciteljice zadovoljna. Tako da sem se jaz kvecjemu morala bosti z vzgojiteljicami in varuskami, naj za bozjo voljo otrokom pustijo malo 'dihat'.
Verjetno je prava pot nekje vmes med vasim in nasim sistemom. Ali pa v deznih hlacah :-)
Je pa en poseben uzitek v prasicjem valjanju po blatu, to moram priznat!

Anonimni pravi ...

marja tudi mene je presenetila tale "razspuscenost". Sem mislila da so bolj strogi in disciplinirani...
To pa da sice v slo vrtcih matretirajo otroke, da se ne smejo umazat je samo odraz kaksne "zahteve" jim podajajo starsi. Verjemi, da je taksnih kot si ti bolj malo. Veliko otrok mora biti postirkanih kot da so prisli iz izlozbe (po moznosti z oblacili znanih znamk), ker so samo modni dodatek svojih mam :(
Tudi sama zagovarjam "umazano" otrostvo. Kot sem ze rekla: saj jih kmalu mine pujsasto obdobje. V casu dobrih pralnih strojev in praskov pa res ne bi smelo biti problema.
Pri nasem malemu se zadnje case bolj ukvarjam s tem kaj vse bom nasla v njegovih zepih predno dam prat. Le kako mu uspe nabasati toliko kamnov, da zep se zdrzi.. kako mu je uspelo zapiciti palcko, da je jaz ne zmorem ven dobit.. kje je staknil tega ubogega mrtvega hrosca... itd
Lp! S.

ka-ma pravi ...

Japonski otroci v vrtcih uzivajo neverjetno svobodo in so redko disciplinirani s strani starsev ali vzgojiteljic. Potem pa, ko pridejo v osnovno solo, se pa zacne dril. Ubogaj na besedo, ne ugovarjaj, uci se cele dneve, ne izstopaj, ne razmisljaj s svojo glavo, sledi ukazom...lahko bi se pisala, pa nima smisla zgubljat besed. Postati moras ena izmed uniformiranih pridnih mravljic, ki slepo sledijo vodji. Nic kaj po nasem okusu. Nenadoma je "individualnost" povsem zatrta. Pritiski z vseh strani so ogromni, zato tudi neverjetno stevilo samomorov med osnovnosolci. Jaz upam, da nam bo uspelo uiti od tukaj preden gresta nasa dva v solo.

Anonimni pravi ...

V bistvu mas sreco - svoje case sem vozila najina malcka 2x dnevno v izobrazevalno ustanovo, tam sta bila po 2h in pol dopoldan in 2h popoldan. Tako da sicer nista nesla s seboj rezervnih oblacil ( so premogli nekaj solskih),ampak je nas pralni stroj pral po moje ves cas. Saj vem da ti je zoprno, vendar mas pa vsaj 6h cas zase v enem kosu, kar pa tudi ni tako slabo!
Glede individualnosti doma - meni ostaja predvsem v spominu" kaj bodo pa sosedi rekli?"

ka-ma pravi ...

anonimna: mi smo fazo "kaj bodo sosedje rekli" kar preskocili, ker nas tako ali tako obravnavajo kot nekaksne eksoticne zivali. V vsakem primeru bodo nasli nekaj, kar ni po njihovem okusu in opravljali. Zato se sploh ne sekiramo, ampak zivimo, tako kot nam pase. Je pa v nasi soseski kar nekaj tujcev, ki so se malo bolj "cudni" za japonski okus, tako da mislim, da imajo o njih sosedje povedat veliko vec kot o nas.

Sest ur samo zame je pa pravi blagoslov...saj o tem sem ze nekaj enkrat pisala. Se sploh ne pritozujem, kar se "mojega casa" tice! Samo blato mi gre na zivce!:)

ambala pravi ...

Haha, to pa je ja! Jih učijo uporabljat bojne in kamuflažne barve? Tokrat iz naravnih materialov? Mora biti pa to res zabavno. In res, kot so dejali sogovorniki, je to v Sloveniji popolnoma nemogoče!

Se mi pa zdi, da so Japonci kar povezani z zemljo. Pred leti so bili na TV neki šovi japonske televizije, kjer so se kar naprej nekaj valjali v blatu ali pa po vodi pa tak... hihi